Да си разкажем малко страшни приказки!

Здравейте, козунаци! Христос Воскресе, и Жеко воскресе! Помните статиите с приказните герои който ви показахме преди време, надявам се. Сега ви чака малко смут, страх и отчаяни като разберете какво сме ви подготвили! Пускаме тук - бързоооо едни няколко варианта на класическите приказки с не чак толкова класическо звучене ;) Само да не сънувате кошмари! Приятно четене, и не! няма да ви питаме боядисахте ли се яйцата и дали вече се чукате (с тях; и без тях) ;)

Снежанка и седемте джуджета



1. Приказката е базирана на трагичния живот на Маргарет фон Валдек, баварска благородничка, живяла през XVI век. Брат ѝ използвал за работници в мината си малки деца. Заради тежкия труд някои от тях получили увреждания и не се развили физически добре, поради което ги наричали „джуджета“. За да утолят глада си, децата крадяли ябълки от дърветата на един фермер, който пък си отмъщавал, като понякога намазвал плодовете с отрова – оттук и моментът с отровната ябълка. Мащехата на Маргарет я мразела и я изпратила в кралския двор в Брюксел, за да се отърве от нея. Там младата жена станала любовница на испанския принц Филип II. Баща му, кралят на Испания, обаче не одобрявал връзката и заповядал да отровят Маргарет, както и се случило.
2. Снежанка е изтезавана - Братя Грим са се вдъхновили от приказката "Младата робиня", написана през 1634 година от – познайте кого – Жамбатиста Базил. В нея се разказва за момиче, прокълнато да умре, когато навърши 7 години. На седмата година майката на момичето сресва косите ѝ, когато гребенът се забива в черепа му и очевидно го убива. Майката погребва отрочето си в 7 ковчега, положени един в друг и, преди да умре от мъка, дава ключа за стаята, където са те, на своя брат и го моли никога да не отключва. Години по-късно съпругата на брата се добира до ключа, отключва вратата и намира в ковчезите красива млада жена (оказало се, че Снежанка е продължила да расте след смъртта си). Съпругата решава, че мъжът държи младата жена като секс робиня и я издърпва за косата от ковчезите, при което гребенът пада и Снежанка се събужда. Съпругата отрязва косата ѝ и я бичува до кръв с кичурите, след което я прави своя робиня и я пребива всеки ден. Снежанка решава да се самоубие и докато точи ножа, с който иска да сложи край на живота си, разказва историята си на една кукла. Чичо ѝ обаче чува всичко и разбира каква е работата. Той прогонва злата си жена, погрижва се за племенницата си и я омъжва за богат благородник. 


3. Снежанка, в ролята на отмъстителка, заедно с принца принуждават кралицата да носи нагорещени железни обувки до края на живота си/ или да танцува на сватбата им с нагорещени обувки докато умре!

Рапунцел“/“Златокоска“
Основата на Рапунцел се крие в една история от III век сл. Хр. Селски търговец от Мала Азия обожавал дъщеря си ѝ забранил да има ухажори. Когато пътувал, я заключвал в кулата на дома си. Няма източници за това как косата става важна в цялата история. Знае се обаче, че момичето приело християнството и започнало да крещи от кулата молитви, които се чували из половината град. Разбирайки за това, баща ѝ я изправил пред местния езически съвет. Те настояли той да обезглави дъщеря си, ако тя не се откаже от новоприетата си религия. Заплашили го, че иначе ще вземат цялото му състояние. Бащата се съгласил и главата на девойката била отсечена.
2. Между най-популярните приказки на Братя Грим е „Златокоска. В оригиналната версия красивата дългокоса девойка е заключена в замък от злата вещица. Принцът идва при нея в кулата, изкачвайки се с помощта на дългата й плитка, след което тя забременява. Вещицата побеснява и хвърля детето й от кулата. То пада в тръните, които му спасяват живота, но се забиват в очите му и го ослепяват. Друг вариант е изхвърлянето на Златокоска от кулата, тя скита с години и попада в пустиня. През това време е родила детето на принца. Той идва да я търси в кулата и след като вещицата му казва, че любимата му е умряла той скача от кулата, оцелява по чудо заради многото храсти но тръни избождат очите му. Докато скита попада на пустиняна където е любимата му, при срещата си тя се разплаква а сълзите и излекуват очите му.


„Хензел и Гретел“

Хензел и Гретел Корените на тази приказка вероятно се крият в периода 1315 – 1317 г., когато в цяла Европа имало страшна липса на ресурси и ужасен глад, довели до болести, масова смърт, канибализъм. В тези години много отчаяни родители просто изоставяли децата си, тъй като не можели да се грижат за тях. По отношение на вещицата с къща от сладкиши пък се смята, че първообразът е на сладкарката Катарина Шрадерин. Около 1600-тата година тя ръководила успешен бизнес и мъж сладкар, който ѝ бил конкурент, пуснал слух, че се занимава с магьосничество. Повярвали на твърденията, озверелите съседи хвърлили Катарина в собствената ѝ пещ.




Златокоска и трите мечки



Ооо, толкова мила история! Чаровната Златокоска се вмъква в къщичка в гората, изяжда три купички с храна, сяда в три столчета и накрая заспива в легълцето на най-малката мечка. Когато мечките се прибират, я виждат, тя се събужда и побягва през прозореца. Демек – спасява се.
Оригиналът (датиран от 1837 г.) има две вариации. В едната мечките намират Златокоска в легълцето, разчленяват я и я изяждат. В другата Златокоска е дърта вещица – в този случай тя все пак успява да избяга през прозореца… но при падането си троши врата и умира.

Пепеляшка

1. Русата и светлокожа красавица била гъркиня. Когато била малка, търговци на роби я заловили и я продали в Египет. Там полагала къртовски труд. Външният ѝ вид обаче бил необичаен за онези места и ѝ спечелил обожатели. Самият ѝ господар толкова я харесвал, че ѝ подарил чифт златни обувки. За нея чул дори фараонът Яхмос II. Настоял тя да стане една от жените му. Гъркинята имала известни церемониални правомощия, но основното ѝ задължение било да задоволява сексуално владетеля.

2. Корените на тази приказка са още от I в. пр. Хр. – тогава Пепеляшка се казва Родопис и е родом  от Страбон. Там историята е сходна с онова, което знаем днес – завършва със сватба на героинята за принца и с венчавки на двете ѝ доведени сестри за двама лордове (липсват само стъклените обувчици и каляската от тиква).
3. На народна приказка  е базирана „Спящата красавица“ - италианският поет Жамбатиста Базил първи публикува историята през 1634г  озаглавена "Шипковата роза", като в нея Талия е главната героиня. Вместо да се убоде на вретено, ленено влакно влиза под нокътя на младата жена, от което тя припада като умряла. Баща й не понася мисълта да погребе дъщеря си, вместо това я оставя в едно от леглата в имота си. Тогава един крал, който преследва ловния си сокол до дома на лорда, открива спящата красавица. Когато не успява да я събуди, той я изнасилва и след това се връща в родната си земя. Все още в безсъзнание, Талия ражда две деца. Едното бебе изсмуква лененото влакно от пръста й, което я събужда. Кралят, който я е изнасилил, вече е женен. Когато съпругата му научава за Талия, тя крои планове да убие децата, да ги сготви и да ги сервира на краля. Готвачът с нежелание се съгласява, след което заменя децата с ярешко месо. Когато кралят разбира за стореното от жена му, той я изгаря жива, за да бъде с Талия.

4. Пепеляшка е убийца! Една от оригиналните версии на тази история се нарича "Пепеливата котка" и е написана от Жамбатиста Базил през 1634 година. В този вариант на историята Пепеляшка си има гувернантка, на която се оплаква от лошото отношение на мащехата си и нейните дъщери. Гувернантката ѝ казва да оправи този проблем, като счупи врата на мащехата си, стоварвайки върху него капака на един тежък дървен сандък. След като делото е свършено, Пепеляшка убеждава баща си да се ожени за гувернантката. Оказва се обаче, че тя не е казала на Пепеляшка за седемте си прекрасни дъщери. Погълнат от доведените си деца, бащата на главната героиня забравя за нея и тя отново е принудена да търпи лошо отношение от страна на новите си сестри, които я изпращат да работи в кухнята като робиня. Останалата част от историята протича по общоизвестния начин, но дотук с мита за невинната девойка.
5. Векове по-късно Братя Грим записват далеч по-мрачната версия. В нея злите доведени сестри направо си режат части от стъпалата, за да се съберат в загубената стъклена обувка. Деянието обаче е разкрито на принца от два гълъба, които по-късно изкълвават очите на сестрите. До края на живота си те остават слепи просякини, а Пепеляшка заживява в лукс и охолство в двореца.


Малката русалка


"Малката русалка" е написана от Ханс Кристиан Андерсен, но той е почерпил вдъхновение от приказка, наречена "Ундин", написана от Фридрих де ла Мот Фуке. В нея се разказва за това как един рицар се жени за морски дух и той получава човешка душа на жена. Роднините на Ундин (морският дух) обаче са доста зли и се заемат да вгорчат живота на младите влюбени. Не им помага фактът, че Ундин приема в дома си своята полу-сестра Бертилда, с която съпругът на Ундин е имал вземане-даване преди време. Старата любов между двамата пламва отново и те започват да се държат ужасно с Ундин, което резгневява нейния чичо - могъщ морски владетел. За да предпази съпруга и сестра си от неговия гняв, Ундин се самоубива като се хвърля в морето от висока скала, в резултат на което губи човешката си душа и отново става дух. Смятайки че съпругата му е мъртва, рицарят се жени за Бертилда. Другите духове обаче принуждават Ундин да убие бившия си съпруг. След неговата смърт около гроба му се появява малък поток, за да могат рицарят и Ундин да бъдат вечно заедно.


2. В оригинала на историята русалката се влюбва в принц и заменя гласът и опашката си за човешки крака който обаче я болят жестоко при всяка стъпка. По-късно пък сестрите на малката русалка и подарят специален нож с който трябва да убие мъжът когото обича. В последните минути на своя живот тя отказва макар да вижда любимият си в брачното му ложе със съпругата му. Отчаяна тя се самоубива като скача от кораба на който е сватбата и се превръща в морска пяна..



"Нотр Дам"



Фроло не се опитва да удави Квазимодо, както е показано във филма на Дисни. В оригиналното произведение на Виктор Юго той всъщност спасява живота на малкия Квазимодо от група жени, които са искали да го изгорят, понеже са го мислели за демон. Години по-късно Фроло полудява от страст по 15-годишната циганка Есмералда и кара Квазимодо да я отвлече.
Гърбушкото обаче е заловен от красивия войник Фибий, в когото Есмералда се влюбва. Квазимодо е изтезаван и оставен на публично място за назидание. Фибий (който е женен, но пак си развява "пиката" насам-натам) си урежда лична среща с Есмералда, но Фроло му плаща, за му позволи да се скрие в сенките и да ги шпионира. Завладяна от страст, Есмералда се отрича от обета си за целомъдрие и се отдава на Фибий. Докато двамата си вършат работата, Фроло се промъква и намушква Фибий в гръб, след което изчезва в нощта. Поради липсата на други заподозрени Есмералда е осъдена на смърт чрез обесване. Квазимодо обаче я спасява и я води в катедралата "Нотр Дам", където Фроло се опитва да я изнасили, но гърбушкото отново се притичва на помощ. Ядосаният Фроло казва на Есмералда, че ако тя се съгласи "да му пусне", ще я спаси от правосъдието. Тя обаче отказва и той я предава на войниците. Докато Есмералда се гърчи на въжето в предсмъртни конвулсии, Фроло избухва в истеричен смях. След това Квазимодо го хвърля от върха на катедралата. В края на творбата Квазимодо допълзява в общия гроб, където изхвърлят телата на престъпниците, и обвива ръце около разлагащия се труп на Есмералда. Години по-късно скелетите на двамата са открити преплетени във вечна прегръдка.

Червената шапчица


В някои стари версии Вълкът и внучката заедно изяждат бабата. Оказва се  доста страшна приказка. „La finta nonna“ („Фалшивата баба“) е един от най-ранните варианти на приказката за Червената шапчица и била разказвана още през 14-и век в Италия. В нея обаче момичето няма шапчица, вълкът не е вълк, а върколак, и краят изобщо не е щастлив.   Върколакът, предрешен като бабата, е приготвил вечеря за гостенката си и тя изяжда, без да подозира, каквото е останало от истинската баба. Има и версии, в които вълкът прилъгва Червената шапчица да си свали дрехите и да ги хвърли в огнището, след което я изяжда в леглото.  Тази страшна история е трябвало да служи като  предупреждение за младите момичета да не се доверяват на мъжете, символизирани от вълка. Такава поука, изведена в края, има първата записана версия на приказката - „Le Petit Chaperon Rouge“ на Шарл Перо през 1697.
2. Известната на нас история завършва със стандартен край – „и живяли щастливо до края на живота си“. Обаче в оригиналната версия на Шарл Перо от 1697 година вълкът убива бабата на Червената шапчица, прибира нарязаното й тяло в килера, а от кръвта й си прави вино.

Безръкото момиче

Това не е чак толкова популярна приказка, а и версията, стигнала до нас, не е чак толкова приятна, но има някои значителни разлики, които си струва да се отбележат. Накратко казано в историята един дявол излъгва беден мелничар да му даде това, което е зад мелницата, а в замяна ще получи несметни богатства. Мелничарят си мисли – „Ми то сигурно е ябълката“, съгласява се, но се оказва, че отзад била красивата му дъщеря.
Дошъл дяволът, поискал си я, но тя била толкова чиста, че той нямал сили над сили. Затова – поискал мелничарят да ѝ откъсне ръцете, за да не може да се мие. Мелничарят, ще не ще, откъснал ръцете на дъщеря си, защото иначе дяволът щял да вземе него. И така нататък, и така нататък.
Оригиналът не е чак толкова по-различен – пак има красиво момиче с откъснати ръце. Разликата обаче е в детайла, че там девойката сама си ги изтръгва, за да не е толкова красива и да не бъде изнасилена от брат си. Има и версия с опит за изнасилване на бащата, но то е почти същото.

Хамелнският ловец на плъхове

В тази история имаме едно градче, Хамелн, в което щъкат адски много плъхове и жителите са се видели в чудо. Като манна небесна се появява флейтист, който обещава срещу определено заплащане да изгони плъховете. И успява, обаче хамелнци, понеже са тарикати, отказват да си платят.
За отмъщение свирачът решава да отърве града и от децата, като с флейтата си ги повежда извън Хамелн. В по-модерните варианти на приказката хората в града се съгласяват да платят и децата се връщат. Братя Грим обаче не смятат така – всички деца вече са издавени в реката. Някои тълкувания на немската приказка доста агресивно пък виждат в образа на Хамелнския ловец педофил рецидивист.

„Красавицата и звяра“



В един от вариантите на тази класическа приказка, момичето е приблечено от богатството и разкоша и става любовница на звяра. Сестрите и разбират и я удавят във вана но после се превръщат в каменни стълбове заради проклятие хвърлено върху тях от звяра. Името на приказката е „малката вещица“.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Царско БЕЗ-главие! Неделя 11-та

Царско БЕЗ-главие! Събота 11-та