истината за Хелоуин

След като много се изговори и изписа за това или онова във връзка с маскарада за Хелоуин решихме да потърсим истината! И след множество изчетени книги, списания, вестници и статии отсяхме това! Радвайте се и празнувайте (ако искате) :) 

1. Историята на Хелоуин/Halloween

Това е празник-маскарад който се провежда на 31 октомври най-вече в англоговорящите страни Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтския езически ритуал Сауин (келтската нова година) и е един ден преди честването на католическия ден на Вси светии. Сауин са посрещали между залезите на 31 октомври и 1 ноември. В навечерието на Сауин, с края на поредната година, се считало че духовете идвали през отвъдното - келтите смятали, че тогава вратите между нашия свят и този на духовете били отворени и, че злото се разхожда свободно по земята. Тогава всички, умрели през миналата година, идват на Земята да търсят тела, в които да се вселят за следващата. Хората са вярвали, че това е единствената надежда за живот след смъртта. Келтите казват, че всички закони на пространството и времето спират да действат по това време на годината и позволяват на духовете да се смесят с живите. Хората обаче не позволяват на духовете да се вселят в телата им и затова вечерта на 31 октомври гасят огньовете пред домовете си, за да изглеждат къщите студени и неуютни. Преобличат се като вампири/чудовища/вещици и шумно обикалят от къща на къща, за да изплашат призраците, които искат да обладаят телата им. Костюмите си изработвали от кожа, пера, клони и различни подръчни материали, дори почерняли лицата си със сажди. Според една друга версия за това защо келтите са гасили огъня пред домовете си това е желанието на тези племена да запалят огъня от общ източник -  от огъня на Друидите, който се е намирал в Средна Ирландия и който се смятал на места за свещен. На тези сбирки се правели предсказания за зимата и принасяли в жертва животни. На края на събирането всеки взимал въглен от огъня и с него палел огнището си (за да се предпази от злото).






2. Вси Светии или Хелоуин = ??

Папа Григорий IV обявил през 835 г. новогодишния празник на келтите за празник на Вси Светии - ден за прослава на всички християнски светци и мъченици, след като осъзнал, че много трудно ще се пребори с езическата традиция. Според техния календар новата година настъпвала на 1 ноември. който в страните с голямо келтско население естествено съвпаднал и се смесил с традиционно съществуващия езически празник (31 октомви - 1 ноември). Нощта преди Сауин продължила да се отбелязва с огньове, костюми и шествия, но била прекръстена на Хелоуин. Европейските имигранти донесли Хелоуин и в САЩ и празникът започнал да се чества усилено с вълната ирландски заселници, които дошли
през XIX век.

 модерна икона на изобразяваща всички светци.


3. Традиции

Trick-or-treat/ почерпка или номер
- Смята се, че традиционната фраза не идва от ирландските келти, а от европейския празник за душата, който се е отбелязвал през ХIХ в. На 2 ноември – „Деня на всяка душа“ – древните християни обикаляли от село в село, за да молят за "парче за душата" – хляб със стафиди (козунак). По традиция най-много се давало на просяците, които обещавали да споменат в молитвите си с добра дума покойните роднини на дарителите. Хората вярвали, че мъртвите остават в преддверието на ада след смъртта и че молитвите им помагат да намерят пътя към рая. В много страни преди номерът да се изтълкува като извършване на беля костюмите са символизирали бедните души на починалите. Когато преоблечен човек застане пред вратата на домакините той изпълнявал „номер“ - рецитирал стихче, пеел песен и др. за да заслужи почерпката като така освен, че почитал духа на починалите като цяло но и който забавлявал и омилостивявал духа на починалия в тази къща.
- В Латинска Америка, Мексико и Испания в началото на ноември са Los Dias de los Muertos - Дните на мъртвите. Хората вярват, че през тези дни мъртвите се завръщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода, цветя, снимки. Често се поставят и кърпа и съд с вода, за да може духът да се измие преди да се отдаде на пиршеството. Така както и древните ацтеки, мексиканците и днес виждат в пеперудите душите на своите починали близки. Палят се свещи, за да окажат пътя към дома. Към днешна дата в Бразилия, Венецуела, Еквадор, Мексико и Португалия – Ден на мъртвите е 2 ноември или казано по народному Задушница. Тридневното почитане на мъртвите започва вечерта на 31 октомври.
- В Китай празникът на Хелоуин е познат като Тенг Чиех (празник на фенерите) и е китайска традиция повече от 2 000. Това е вечерта на пълнолунието, в която се слага край на честванията на Лунната Нова Година - петнадесетият ден от първия месец на китайския лунен календар. Всяка година датата му се изменя.  В този ден пред снимките на мъртвите се поставят вода и храна, а по вода се пускат хартиени лодки, някои, от които много големи, за да показват пътя на изгубените души. Хартиени фенери във формата на дракони, птици и други животи, се поставят из улиците, парковете, храмовете и къщите. Честванията са грандиозни и включват илюминации, танци и представления като парад на дракона и танц на лъва.
- В България денят на Всички Светии се чества в Русалската седмица, в първата неделя след Света Петдесетница. Тогава според вярванията на земята слизат русалките - зли сили във вид на свръхестествени същества.  Според поверието това са души на девойки и млади родилки. Те са вредоносни за човека същества, но едновременно с това донасят на земята плодородието и раздават влага. Седмицата е свързана с много поверия, обичаи и забрани за предпазване на хората от среща с тях.
 - В Ирландия се играят игри като „хвани ябълката” – ябълка се закача на въже и всеки се опитва да отхапе от нея. Приготвя се и традиционна храна за празника.


4. Приказката за хитрецът Джак и светещият фенер

Преди много, много години в едно малко ирландско селце живеел човек на име Джак. Той бил мошеник, пияница и хитрец, известен с това, че можел да надхитри и самия дявол. Тази мълва подразнила дявола и той решил да провери дали наистина е така... Една вечер, както обикновено Джак се прибирал от кръчмата пиян, но докато залитал по пътя изведнъж се спънал в нещо. На лунната светлина той с ужас разбрал, че е човешко тяло със зловеща гримаса на лицето – това бил самият дявол. От страх, че дяволът е дошъл да вземе душата му, Джак бързо изтрезнял. Преди още дяволът да успее да каже нещо, Джак му предложил сделка – да му даде душата си, за едно последно напиване в местната кръчма. Дяволът с радост се съгласил, дори предложил да плати сметката. В кръчмата пияницата Джак погълна огромно количество алкохол като за последно. Накрая дошло време да се плаща. Дяволът започнал да се чуди от къде да вземе пари. Тогава хитрецът му предложил да се превърне в златна монета и с нея да платят на кръчмаря, след което отново да се върне в обичайната си форма. Но веднага щом дяволът станал на монета Джак го пъхнал в джоба си, където имал малко разпятие. Дяволът веднага загубил силите си и не можел да се трансформира обратно. Той започнал да моли Джак да го пусне. Хитрецът се съгласил, но при едно условие – дяволът да не отнема душата му 10 години. Унизен и надхитрен той се съгласил. Десетте години се изтърколили бързо в пиянство и веселие. Един ден дяволът се появил, твърдо решен този път да отнесе душата на Джак в ада. Привидно примирен, хитрецът и този път имал последно желание – ябълка от близкото дърво. Тъй като не можел да се качи сам, той помолил дявола да го направи. Но веднага щом се покатерил на дървото, Джак забил в основата му няколко разпятия и наивният дявол отново бил в капан. Този път  Джак поискал от него никога да не отнема душата му. Дяволът нямал друг избор освен да се съгласи. Земните години на Джак бързо се изнизали, настъпил и смъртният му час. Той се отправил към вратите на Рая, но тъй като бил алкохолик, мошеник и пълен грешник, Свети Петър не го пуснал вътре. Отчаян той се затътрил към ада, но тъй като дяволът вече имал сключена сделка с него, не можел да го вземе при себе си също. Въпреки всичко той се смилил над Джак и му дал един горещ въглен, който грешникът сложил в една издълбана ряпа.Така хитрецът Джак бил наказан да се скита цяла вечност в нищото между доброто и злото, като имал само един фенер от ряпа, който му осветявал пътя  в очакване на Страшния съд.
- Доста време ирландците дълбаели репи, но емигрантите им в Америка стигнали до извода, че тиквите са по-големи и по-удобни. Затова в Съединените щати и досега се използват тикви, в които се поставя свещ.
- Ако се чудите защо оранжевото и черното са традиционни цветове на Хелоуин? Оранжевото е символ на реколтата, а черното на смъртта на лятото.
 - Защо са толкова разпространени конусовидните шапки, просторни наметала, и метли? Причината за това е, че на Хелоуин се смята, че вещиците могат да се движат безпрепятствено навсякъде, тъй като тази нощ е изцяло във властта на тъмните сили.



Вижте любопитни факти за Хелоуин, които може би не знаете:
! Хелоуин е вторият най-печеливш от икономическа гледна точка празник след Коледа.
! Хиляди души по Земята страдат от Самхаинофобия - ирационален страх от Хелоуин. Келтите наричали празника Самхайн.
! В Америка всяка година се купуват 2 400 000 килограма лакомства за празника.
! В Холивуд има глоба от 1000 долара, ако използваш спрей с изкуствени сополи на Хелоуин.
! Легендата гласи, че ако на Хелоуин видиш паяк, то това всъщност е духът на любимия или любимата, който те пази.
! Хари Худини е един от най-известните и загадъчни магьосници, който е починал в нощта на Хелоуин през 1926 г. от апендицит.
! Хелоуин може да ти докара диария. Прекомерната консумация на фруктоза и сорбитол причиняват разтройство.
! Козунакът е бил традиционна храна и на Хелоуин (всъщност в страните където смесват Хелоуин с Денят на мъртвите). Едно време той се е изпозлвал и в различни игри за предсказване на бъдещето.

В заключение:  въпреки че някои секти, като сатанистите например, придават особен смисъл на този празник, днес той е най-вече любимо забавление на децата. Своеобразен карнавал, на който и възрастните се забавляват.

И след като много беше казано е време да бъде показано хубавото на празника :) И тук има по нещо за всеки!

Идеи за бъдещи мами или за сегашни :) :D








 не знаем какво е това но е прекрасно! :D :)




 къде ми избяга гроздетооо???

кой каза, че духчетата са страшни!? Тази принцеса е очарователна! ^_^









вярно, че не съм Худини но пък гледайте какво си хванах! :P






едно капучино моля? :)))










 къде ми е формулата? Платоне ела ми тука, веднага! :D

като порасна ще стана.. стара мома! ;)



 ако и вкъщи ги научи да и помагат така... :)))


влюбени смееее ^_^

 този млкия е наистина ГОЛЯМ! :D :)


Не те знам какво си, рак ли си? Омар ли си? Сепия ли си.. Ама си най-чаровното дете маскирано като нещо морско :))))))








 баща ми е пилот? ... може би

 къде сте фенове на HP!


малкият Казанова ;) 


Ако бащата поиска да се включи винаги можете да го играете тандем ето така: 















































































Ако сте двойка:














И като сме на тема вещици.. Кой каза, че те са страшни и лоши??!?!??




и истинските не са страшни ;) 






може и да сте щура компания:















идеи за костюми има милиони и милиони но нека видим и малко магия и много любов вложени в тях:






















Както виждате няма нищо страшно в празника. Въпрос на гледна точка ;) лека вечер 
П.С: догодина сме решили да се маскираме на върколак.. не знам обаче кой ще се маскира на луна .. :D 





Коментари

Популярни публикации от този блог

Да си разкажем малко страшни приказки!

Царско БЕЗ-главие! Неделя 11-та

Царско БЕЗ-главие! Събота 11-та